Stanovisko a návrhy DSSS k církevním restitucím

Stanovisko a návrhy DSSS k církevním restitucím12. června 2012 Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) představuje veřejnosti dokument, který se zabývá jedním z hlavních témat současného vnitropolitického a společenského dění: církevními restitucemi.

Česká republika (Československo) má na svém kontě ve své historii velmi mnoho spáchaných křivd, mezi než patří i zabavování církevního majetku. Jedním dechem však dodáváme, že napravování křivd z minulosti nesmí znamenat neoprávněné rozdávání státního majetku či prolomení hranice k 25. únoru 1948.

Odmítáme tedy dohodu vlády České republiky s církvemi jako nepřipravenou, nepodloženou přesným seznamem církevního majetku a neúměrně drahou, zatěžující již tak prázdnou státní kasu.

Dělnická strana považuje rovněž za důležité, aby restituce církevního majetku nebyly zvýhodněny oproti restitucím fyzických osob, které probíhaly na počátku 90. let minulého století. Je nutné postupovat podle přesných zákonů, pravidel, nikoliv udělat z církevního majetku byznys pro lobbisty a spekulanty, kteří si na úkor státu namastí své kapsy.

Mgr. Tomáš Vandas, předseda DSSS

Příloha

DSSS a církevní restituce 2012 (PDF)